Google Adsense gebruiken voor uw website

Google AdSense op je website zetten?

U kunt op een andere manier geld verdienen met je eigen website? Een van de makkelijkste manieren om daarmee te beginnen is door advertenties van Google AdSense op een of meerdere pagina’s te zetten. SEO Bloggers vertelt u er meer over.

google adsense

Wat zijn de voorwaarden met Google AdSense?

Niet iedereen kan meedoen met het Google AdSense programma. Om te beginnen moet je 18 jaar of ouder zijn. Ben je jonger, dan zul je bijvoorbeeld onder ouderlijk toezicht moeten aanvragen.

Verder moet je natuurlijk een website hebben met een of meerdere pagina’s waarop je een advertentieblok van Google AdSense kunt plaatsen. Die pagina’s moeten wel iets te bieden hebben, Bijvoorbeeld: ze moeten genoeg content hebben. In de eerste plaats omdat je anders nooit toegelaten wordt tot het programma, is je website nog niet af, of je hebt er bijna niets op staan, dan word je zonder meer afgewezen. En in de tweede plaats omdat Google die content gebruikt om vast te stellen welke advertenties goed bij je pagina passen. Staat er bijna geen informatie op je pagina, dan kan Google er ook geen passende advertenties bij vinden.

En ten slotte moeten je webpagina’s genoeg bezoekers krijgen. Het heeft natuurlijk geen zin om advertenties te plaatsen op pagina’s die nog nauwelijks bezocht worden. Pas als je site zo tussen de 50 en 100 bezoekers per dag trekt, is het de moeite waard te beginnen met Google AdSense te plaatsen. klik hier voor alle voorwaarden van Google adsense

Google AdSense is niet voor alle websites geschikt

Hoewel Google AdSense een leuke manier is om wat geld te verdienen met je website, is het niet voor alle websites geschikt. Heb je bijvoorbeeld een website waarop je je eigen product probeert te verkopen, dan zul je waarschijnlijk een beetje voorzichtig willen zijn met Google AdSense. Want stel dat een van je bezoekers op een advertentie klikt, dan ben je hem of haar direct kwijt en kun je een eventuele verkoop verder wel vergeten.

En verder moeten er bedrijven zijn die willen adverteren op jouw pagina’s. Hoe kom je erachter of die er zijn? Google heeft daarvoor een handig programmaatje ontwikkeld: de Google Preview tool. Je installeert het op je eigen computer, roept in je browser de webpagina op waarop je advertenties wilt plaatsen en klikt daarop met je rechter muisknop. Je krijgt dan een keuzelijstje te zien, waartussen je ook de Google AdSense Preview Tool ziet staan. Klik je die aan, dan zie je welke adverteerders er zoal geïnteresseerd zijn in het plaatsen van advertenties op jouw pagina. Ook kun je zo zien of er misschien adverteerders tussen zitten waarvan je liever geen advertenties op site hebt, zodat je die kunt blokkeren.

Hoe werkt Google AdSense

Eigenlijk bestaat Google AdSense uit twee verschillende elementen: Google AdSense voor inhoud en Google Adsense voor zoeken. Op deze pagina gaan we alleen in op Google AdSense voor inhoud, omdat je daarmee het gemakkelijkste wat geld kunt verdienen.

Stel, je voldoet aan alle voorwaarden en wilt graag werken met Google AdSense. Hoe ga je nu te werk? De eerste stap is dat je je aanmeldt bij Google. Je komt dan in een scherm terecht waar je wat persoonlijke gegevens moet invoeren. Heb je dat gedaan, dan moet je wachten tot Google je aanmelding heeft goedgekeurd. Daarover ontvang je binnen enkele dagen bericht per e-mail.

Als je bent geaccepteerd door Google, dan kun je de AdSense code opvragen die je op je webpagina(‘s) moet plakken. Log daarvoor met je gebruikersnaam en wachtwoord in op Google Adsense en ga naar het tabblad ‘Mijn advertenties’. Klik daarna op de knop ‘Mijn advertentieblok’. In dit tabblad moet je een heleboel zaken opgeven, zoals:

 • welk formaat je advertentieblok moet hebben – je kunt kiezen uit heel veel verschillende formaten (zie voorbeelden)
 • wat het advertentietype moet zijn (tekst, afbeelding of rich media advertenties
 • welke kleuren, lettertypes en hoekstijlen je in je advertentieblok wilt gebruiken
 • wat Google in je advertentieblok moet laten zien als er geen geschikte advertenties voorhanden zijn – je kunt hier bijvoorbeeld gewoon de achtergrondkleur van je webpagina opgeven, zodat het niet opvalt als het advertentieblok ‘leeg’ is
 • welk kanaal je aan je advertentieblok wilt toekennen (maak je gebruik van kanalen, dan kun je later precies zien hoeveel kliks elk advertentieblok 

Als je klaar bent met het invullen van het scherm, zie je onderaan de Google AdSense-code staan. Schrik niet, deze bestaat nog uit een behoorlijke hoeveelheid tekst. In deze code zijn al je voorkeursinstellingen verwerkt, zoals kleur, afmetingen en kanaal van je advertentieblok. De code begint met <script> en eindigt met </script>.

Google AdSense code nu op je pagina zetten

Ik werk het liefst met een <div>-code om de Google-advertentiecode goed op de pagina te plaatsen. Een ‘div’ (of division) is een onderdeel van je site dat je zijn eigen opmaakkenmerken kunt geven. Dat doe ik zó:

<div style=”width:336px; margin: 12px auto; clear: both; border: 0;”>

</div>

Met deze code heb je een soort van blokje gecreëerd dat een breedte heeft van 336 pixels width: 336px, dus net zo breed als het Adsense advertentieblok, dat midden op de pagina staat met 12 pixels aan de bovenkant en 12 pixels aan de onderkant en de marges links en rechts evenredig verdeeld (margin: 12px auto), waarvan niets rechts of links mag staan (clear: both) en dat geen rand heeft (border: 0). Tussen de begincode (<div>) en eindcode (</div>) van dit onderdeeltje plak je het Google-script.

Heb je de code eenmaal op je pagina geplaatst, roep je pagina dan eenmaal op in Internet Explorer. Google registreert dit als één page view, en weet dus direct dat je advertenties op je pagina wilt laten zien. Waarschijnlijk zijn de advertenties die op je pagina te zien zijn, nog vrij algemeen van aard, en een enkele keer zie je helemaal geen advertenties verschijnen. Het kan namelijk wel een tijdje duren voordat Google je pagina heeft geïndexeerd en er geschikte advertenties vertoond worden. Heb geduld, ze komen vanzelf.

Waar kun je advertentieblokken het beste plaatsen

Wat de beste plaats is van een advertentieblok kun je alleen ontdekken door een beetje te gaan experimenteren. Ik heb de beste resultaten met een advertentieblok van 336 pixels x 280 pixels bovenaan mijn webpagina’s, en zonder randen eromheen. Ook gebruiken ik altijd de kleur blauw voor de links, omdat mensen nu eenmaal gewend zijn aan deze kleur voor tekstlinks.

Hoeveel advertentieblokken mag u plaatsen

Op dit moment mag je drie advertentieblokken op je pagina plaatsen en één blok met advertentie links.

Je kan kiezen welke advertenties op uw pagina verschijnen

Je hebt op twee manieren invloed op de advertenties die op je pagina verschijnen.

 1. Als je ziet dat er advertenties op je pagina verschijnen van een bedrijf waarvan je absoluut geen advertenties wilt hebben, kun je een filter instellen en daarin het URL van die adverteerder opgeven. Dat doe je als volgt. Je logt in bij Google, gaat naar het tabblad ‘Advertenties toestaan en blokkeren’. Hier kun je advertenties en adverteerders blokkeren.
 2. Verder heb je een beetje invloed met behulp van zogenaamde ‘sectie targeting’. Je zet dan op je webpagina een bepaalde code waarmee je Google weten dat ze een bepaald stukje tekst moeten overslaan bij hun inventarisatie van je pagina, of waarmee je aangeeft dat dat stukje juist erg belangrijk is.Sectie targeting aanbrengen doe je met de volgende codes:
  <!– google_ad_section_start –>
  <!– google_ad_section_end –>

  Het stuk tekst dat belangrijk is, zet je tussen deze beide codes.

  Wil je dat een stuk tekst juist genegeerd wordt, dan zet je dat tussen de volgende codes:

  <!– google_ad_section_start(weight=ignore) –>
  <!– google_ad_section_end –>

  Heb wel even geduld, want het kan weer een tijdje duren voordat Google je pagina’s opnieuw heeft geïndexeerd. Verwacht dus niet meteen resultaat.

Google AdSense voor zoeken

Behalve de gewone Adsense advertenties kun je ook een speciale Adsense zoekmachine op je site zetten. Je ontwerpt eigenlijk je eigen Google-zoekmachine en je geeft bij de instellingen aan of deze alleen jouw site moet doorzoeken, meerdere sites (die je zelf opgeeft), of het hele internet. Verder geef je op hoe jouw Google-zoekmachine er uit moet komen te zien, en het programma genereert weer een code voor je.

Plaats je deze code op je site, dan verschijn er op die plaats een Google zoekbox. Typt hier iemand een zoekwoord in en klikt hij of zij op ‘Zoeken’, dan opent zich een scherm met zoekresultaten. In dat scherm worden ook advertenties weergegeven. Als iemand op een van deze advertenties klikt, verdien jij er geld aan.

Ik besteed hier op deze pagina verder niet meer aandacht aan, want de inkomsten van Google AdSense voor zoeken vallen naar mijn ervaring in het niet bij die van de advertentieblokken van Google Adsense.

Een laatste waarschuwing tot slot

Klik nooit zelf op je eigen advertenties en laat ook vrienden van je niet op jouw advertenties klikken.
Als je wilt weten naar welke URL een bepaalde advertentie linkt, gebruik dan de Preview-tool of beweeg met je muis over de advertentie link en typ de tekst die je ziet verschijnen over in het URL-venster van je browser. Google is heel streng, en je wordt zonder pardon uit hun programma verwijderd als je op je eigen links klikt. Ook het aanzetten om op advertenties te klikken is verboden. Wees dus voorzichtig, want Google Adsense is een van de eenvoudigste manieren om geld te verdienen met je website.

Tagged: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


SEO Bloggers